Thursday, June 24, 2010

England Versus West Germany - Final WC 1966.Do You Still Remeber ?

Stadium Wembley London dijadikan stadium final bagi wc 1966.Stadium tersebut telah menempatkan sebanyak 98 ribu penonton yang menghadiri match di antara England menetang Jerman Barat.

Selepas 12 minit 32 saat match bermula, Helmut Haller telah meletakkan Jerman Karat...oh minta maaf,..Jerman Barat di hadapan tetapi jaringan Helmut Haller tidak bertahan lama apabila sejurus selepas itu, Geoff Hurst menyamakan kedudukan 4 minit kemudian.Selepas itu, Martin Peters telah menjadikan kedudukan 2-1 untuk England pada minit ke 78.England seolah-olah sudah menghampiri genggaman trofi wc namun referre telah menghadiahkan sepakan percuma untuk Jerman Barat yang mana pada masa itu baki perlawanan tinggal lagi satu minit.Wolfgang Weber menendang dengan kemas serta rapi free kick tersebut dan Jerman berjaya mengikat kedudukan 2-2 selepas 90 minit berakhir.

Dengan scorline masih lagi terikat 2-2 selepas berakhirnya 90 minit, match menuju ke masa tambahan.

Pada minit ke-98, Hurst sekali lagi kembali untuk mengegarkan jaring jerman barat apabila tendangannya itu terkena palang dan melepasi garisan gol.Namun ramai pihak masih tertanya-tanya adakah bola tersebut sudah melepasi garisan gol.

Sampai sekarang ia masih lagi menjadi tanda tanya dan isu hangat yang sering sahaja diperdebatkan oleh orang ramai.Sejarah piala dunia telah menggelarkannya sebagai "ghost goal" atau dalam bahasa melayunya gol berhantu.Rakaman kamera video digital juga tidak mahu menjelaskannya.

Pada minit terakhir perlawanan di masa tambahan, Hurst mencipta hatrik apabila die mudah melepasi benteng kebal jerman barat dan merembat bola tersebut meluru ke jaring gol.

Final score - England 3 Jerman Barat 2

England, juara piala dunia 1966.

Hatrik dari Hurst itu telah berjaya mencatatkan rekod piala dunia apabila die telah menjadi satu2nya pemain yang berjaya menjaringkan 3 gol dalam final WC di adakan.

Do you still remember it ? This is not comitted to the game but it's is spirit of 1966.

13 comments:

  1. Hmm.. sejarah jadikan as kenangan2 je.

    Bagi ak, ak rase kedua dua team perlu keep up utk menang. Sbb ak tgk, perform england ngan jerman, sedikit merosot.

    So, keep it up, team yang main bagus time game, akn menang. Klau kekuatan sblm game, sama je, seimbang.

    ReplyDelete
  2. KC: hang tak reti eja remember ke
    hahahaahahahahahahahahah
    :p :p :p ni kah english fan
    :p :p :p

    ReplyDelete
  3. terlupa nak letak huruf 'M' daaa yui...maybe sebab aku lapor nak "Makan",sampai terlupe..satu lagi aku kkdg "Malas"....

    ReplyDelete
  4. england dulu pernah jajah negara kite,kc

    ReplyDelete
  5. mmg england pernah jajah negara kite dulu puannoh,tapi pesal plak ko cakap camtu ? aku harap benda tu tak de kena mengena dalam bola sepak...

    "wat pe sokong england,publisiti je lebih,dulupun england pernah jajah negara kite,kenapa kite mesti menyokong mereka:

    ini merupakan kate2 orang yang tidak professional.Aku minat england bukan sebab diorang glamer atau publisiti lebih,tapi sejak dari kecik lagi aku minat england.Dari zaman Shearer hinggalah ke zaman beckham,aku still support england"

    aku minat england just suke2 je,sebagai hiburan.Dalam bola sepak, kite tak boleh campur adukkan dengan agama,politik,penjajah,peperangan dan seumpama dengannya.kite just minat diorang sebagai suke2.Dalam bola sepak,kite ade hak untuk menyokong team2 atau negara2 yang kite suke.

    Soal diorang menjajah negara kite tu, kite takleh sabitkan diorang dengan bola sepak.itu salah.hanya orang bodoh saja yang berkata sedemkian.

    Maafkan aku kerana bercakap sedemkian,puannoh.

    Harap maklum,sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  6. ye la puan noh
    kalau camtu jgn la pakai brg2 teknologi dr jepun
    sebab jepun penjajah
    hehhehehehehehe

    ReplyDelete
  7. kita ada hak untuk menyokong dan mengutuk team2 lain!!

    yer itulah human rights namanya

    ReplyDelete
  8. hahaha yui,ko ni terlebih "overdose" la plak,haha..

    tapi dalam bola sepak,kite ade hak nak menyokong team ape wlpn kite rakyat malaysia...

    bukannya kite sokong england,kite pi kaler rambut,pi wat tatu kat bontot,pastu wat lukis tanda salib kat baju kite...

    aku sokong england just suke2...kalau nak libatkan pasal penjajah,politik, ...baik xyah tengok bola..pi jadi menteri politik n penjajah lah

    ReplyDelete
  9. aku sokong sepanyol,
    walaupun aku sebenarnya tak reti cakap sepanyol!!

    baik aku sokong belanda sebab aku suka buah horen

    hahahhahah. dalam bola kita boleh sokong team mana2 yg kita nak, tapi jangan poyo dan taksub. ceyy!!

    ReplyDelete
  10. final score 4-2 la encik .

    ReplyDelete
  11. ceh yui...aku xsokong arab saudi,tapi aku bleh cakap arab...hahaha

    rk,final score tu untuk match wc 2010 nanti,sila tunggu,hehehe

    ReplyDelete
  12. first of all, "spirit of 1966.. do you remember?".. honestly kc, aku not remember.. n i guess ko pun samer.. sbb kiter blom lahir lagi time tu.. andai ye, aku terpaksa la pggl ko pakcik... hehehe.. sorry kc, sekadar gurauan jer...

    komen aku cumer aku setuju ngan aper yg ko nak sampaikan... dalam bola sepak.. it doesn't matter kiter nak sokong saper.. thats the beauty of football.. tu pasal la FIFA lg masyhur drpd PBB... Nelson Mandela pun cemburu ngan World Cup.. sbb di sini la kita dpt lihat betapa org2 di dunia ni united bawah satu sukan iaitu bola.. tu pasal adernyer org Malaysia sokong HENgland, org Timor Leste sokong Bhutan, Yahudi sokong An-Ahli.. sumer sbb minat dgn permainan unik yg dikatakan dicipta oleh org Greek secara tidak sengaja (mitos mengatakan Hercules menyepak batu smpi masuk dlm gua yg jauhnya 100batu ketika tengah bosan menyebabkan secara tidak lgsung, permainan ini tercipta)

    dats y kiter bleh lihat skang betapa kelab2 bola sepak boleh maju.. sbb pe? sbb penyokong ramai.. org sanggup byr berapa saje utk tgk game pasukan pilihan... sanggup beli aper saje merchandise pasukan mereka... sukan ni pun bleh bwat duit kan? so, andai kata kiter takleh sokong pasukan pilihan kita sebab suatu ketika dlu diorg penjajah, well, itu salah... diorg jajah kiter bkan pasal bola sepak... diorg jajah sbb ekonomi dan kawasan... andai diorg (HENgland misalnya)jajah kiter sbb bola, percayalah, skang ni even Argentina dan Sepang-yui pun takut ngan Malaysia.. tapi kok ye pun aku rasa tak kot.. lain la kalo Brazil jajah kita dlu pasal bola ke, atau Sepang-yui ke.. baru la gerun kan.. ha ha ha...

    Joga Bonito!

    ps: once more aku terkeluar dgn hujah2 panjang kan kc? sorry.. :(

    ReplyDelete
  13. panjang betul ulasan ko ni kufaz sampai aku malas nak jawab,wakaka...

    cume satu nak komen,..mmg aku belum lahir tahun 1966...tapi ape salahnya kita di zaman moden ni saling menperingati tahun ni sebagai suke2...aku fans england kena tahu jgk sejarah england..cam ko kufaz,ko xminat england,so xpayah la remember...

    p/s : don't call me pak cik, tapi panggil aku bro kc,haha

    ReplyDelete